Tuesday, June 26, 2012

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΡΙΓΩΝΟΚΕΦΑΛΙΑ

Η ΤΡΙΓΩΝΟΚΕΦΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ.
Η δημιουργία της οφείλεται στην πρόωρη συνοστέωση τμημάτων της μετωπιαίας ραφής. Η μετωπιαία ραφή περιβάλλει το μετωπιαίο οστό και ρυθμίζει την αύξηση του μέχρι να πάρει το κεφάλι το τελικό σχήμα. Όταν έχουμε την πρόωρη συνοστέωση, το αποτέλεσμα είναι μια αιχμηρή παραμόρφωση του μετωπιαίου οστού που δίνει στο κεφάλι το σχήμα τριγώνου. Από εκεί προκύπτει και το όνομα τριγωνοκεφαλία και μπορεί να εμφανιστεί συμμετρικά ή περισσότερο από τη μια ή άλλη πλευρά.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΎΠΝΟ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΈΝΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΌΝΕΙΡΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΚΛΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού ησυχάσουμε το παιδί, αφού πρόκειται τις περισσότερες φορές για νήπιο, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στη διαγνωστική διεκπεραίωση του φαινομένου, έτσι που να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με επιληπτική αντίδραση. Άρα είναι απαραίτητο η εκτέλεση μιας ηλεκτροεγκεφαλογραφικής εξέταση, όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΈΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο 21ος ΑΙΩΝΑΣ.
Όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται το περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό στρες, τόσο περισσότερο έχουμε μια συνεχή άνοδο των καταθλιπτικών συνδρόμων στην παιδική ηλικία. Διαγνωστική πιστοποίηση μιας εγκεφαλικής δυσλειτουργίας με τη μορφή της κατάθλιψης στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η δυσκολία αυτή ανάγεται στην ανάδειξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, μεταξύ θεραπευτή και παιδιού. Σε ηλεκτροεγκεφαλογραφικές εξετάσεις πολύωρης καταγραφής που έγιναν σε παιδιά με κατάθλιψη, σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 80%) πιστοποιήθηκαν ηλεκτροεγκεφαλογραφικές διαταραχές. Βέβαια, μόνο με το στοιχείο αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε επαρκή αντίληψη για μια αυτόνομη εγκεφαλική δυσλειτουργία. Θα πρέπει όμως να λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη.

Tuesday, June 19, 2012

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ;

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ, ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΌΤΙ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
Δεν είναι όμως αυτιστικό. Το αυτιστικό παιδί έχει πλήρη αδυναμία στο να κατανοήσει, συναισθανθεί και να συμμετέχει σε κοινωνικές σχέσεις. Ένα παιδί με αντικοινωνική συμπεριφορά και επιθετικότητα δεν έχει καμιά δυσκολία διαχωρισμού των κοινωνικών σχέσεων, έχει όμως σαφή άρνηση να προσαρμοστεί στις «αναστολές» που επιβάλλουν την πρέπουσα συμπεριφορά. Δηλαδή, έχουμε μια διαταραχή της χαρακτηριοδομής σε ότι αφορά την εκτίμηση και την προσαρμογή στο κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν είναι αυτισμός.

Sunday, June 10, 2012

ΟΙ ΔΥΣΤΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΟΙ ΔΥΣΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΕΞΩΠΥΡΑΜΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Από το σύστημα, που αποτελείται από τα βασικά γάγγλια εκατέρωθεν στα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια, γεωγραφικά περίπου στη μέση του εγκεφάλου, είναι τα επιλεγόμενα βασικά γάγγλια, τα οποία ρυθμίζουν το μυϊκό τόνο και στη δυσλειτουργία τους εμφανίζονται οι διάφορες δυστονίες στα διάφορα σημεία του σώματος. Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο νευρωνικό «κύκλωμα», ανάλογα με το σημείο της βλάβης, διαταράσσεται δυστονικά και το μέρος του σώματος που «εκπροσωπείται» από το νευρωνικό κύκλωμα.

Wednesday, June 6, 2012

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΌΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΌΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ.
Τα οπτικά και ακουστικά σήματα καθώς και οι διανοητικοί συνειρμοί, που προκύπτουν από την παρατήρηση προγραμμάτων της τηλεόρασης, δημιουργούν στο παιδί διαταραχές των νευρονικών εγκεφαλικών τόξων σε σχέση με την προσοχή, αντίληψη και προσωπικότητα. Έχει βρεθεί δε ότι η υπερβολική τηλεθέαση προκαλεί ελάττωση της προσοχής, αντίληψης και τραυματισμό της προσωπικότητας, με αποτέλεσμα μείωσης της προσωπικότητας και «φτώχεια» στις κοινωνικές σχέσεις.

Δημοφιλή άρθρα