Friday, October 23, 2009

ΠΟΙΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ;


Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.Κατά κανόνα τα αυτιστικά παιδιά έχουν πάρα πολύ καλή μνήμη, όμως τα ταλέντα τους περιορίζονται κυρίως στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Δηλαδή παρουσιάζουν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, υψηλή μαθηματική ικανότητα και παρατηρητικότητα. Επειδή δε ο αυτισμός ξεκινάει από την βρεφική ηλικία αναπτύσσονται αυτές οι ικανότητες ακόμη περισσότερο υποκαταστατικά και για το αριστερό ημισφαίριο. Δηλαδή όσο μειώνονται οι ικανότητες – δεξιότητες του αριστερού τόσο αυξάνονται αυτές του δεξιού. Για αυτόν τον λόγο παρατηρούνται στα αυτιστικά παιδιά ορισμένα ιδιαίτερα αναπτυγμένα ταλέντα όπως είναι οι επιδόσεις στην ζωγραφική και τις ιατρικές πράξεις.

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.Καλλιτεχνικές ικανότητες, εξαιρετική όραση και υπέρμετρες μαθηματικές ικανότητες έχουν την ρίζα τους στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.
Γλωσσική ευφράδεια, αναγνώριση συμβόλων και λογική είναι η «υπόθεση» του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως επικρατών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετούς ανθρώπους που έχει βλάβες το δεξί ημισφαίριο η ζωή συνεχίζεται κανονικά ενώ στην περίπτωση που θα προσβληθεί το δεξιό, ακόμη και σε μικρής έκτασης ανάλογες βλάβες, τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Έτσι λοιπόν στα μικρά παιδιά όταν εμφανίζεται η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου προκύπτουν διάφορες κλινικές εικόνες π.χ. διαταραχές του αριστερού φέρνουν δυσκολίες του λόγου, διασπασμένη λογική ή και ταραγμένο ειρμό σκέψεων.
Αντίθετα διαταραχές του δεξιού ημισφαιρίου αφήνουν υπόλοιπο σε «καλλιτεχνικές» εκδηλώσεις, κατάθλιψη και οπτική αντίληψη.

Wednesday, October 21, 2009

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ


ΕΝΑΣ ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΠΟ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥΤις «σιδηροδρομικές» γραμμές του χαρακτήρα σίγουρα το παιδί τις φέρνει μαζί του από την γέννα του.
Οι «σιδηροδρομικές» αυτές γραμμές μια σειρά από βιοχημικά στοιχεία (νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, πρωτεϊνούχα τμήματα) στοιχίζονται στον εγκέφαλο ανάλογα από τους περιβαλλοντολογικούς και μαθησιακούς ερεθισμούς του παιδιού.
Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει το «δένδρο» του χαρακτήρα του παιδιού, δημιουργώντας «κλαδιά» της καθημερινότητας πάνω στον «κορμό» της κληρονομικότητας.

Thursday, October 1, 2009

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΝΑ

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΝΑ
Στην Σουηδία όπου υπάρχουνε λίγα αλλά ουσιαστικής δράσης κέντρα για την θεραπεία και την προστασία των νεογνών πιστοποιήθηκε ότι έχουμε έναντι των Γερμανών 30% επιτυχία παραπάνω σε ότι αφορά την θνησιμότητα των προώρων.
Εκτός από αυτό σαφής είναι και η καλύτερη κατάσταση που βρίσκεται η Σουηδία σε ότι αφορά την μετέπειτα πορεία των νεογνών και τις επιπλοκές. Το γεγονός αυτό δημιούργησε στους Γερμανούς την εντύπωση ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί πρόνοια ώστε οι ειδικοί γιατροί να ασχολούνται με το ειδικό αυτό θέμα προκειμένου να έχουνε καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο, μάλιστα σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα. Δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ανακοίνωσαν οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου υγείας διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ρευστό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για αυτήν την κατάσταση. Οι ειδικές κλινικές που διατηρούν ανάλογα τμήματα έχουνε μια δυνατότητα μέχρι 36 άτομα το χρόνο, από εκεί και πάνω είναι αδύνατο κάτι τέτοιο να συζητηθεί και να συντηρηθεί οικονομικά. Βλέπουμε λοιπόν ότι και σε προηγμένες χώρες στην Γερμανία ο οικονομικός παράγων έχει γίνει πλέον ουσιαστικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνικής ιατρικής και μάλιστα σε ένα θέμα που αφορά νεογνά. Ας ελπίσουμε ότι εδώ στην Ελλάδα θα έχουμε και μεγαλύτερη κατανόηση και υψηλότερη οικονομική βοήθεια αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Δημοφιλή άρθρα